PARINȚI ÎN PANĂ DE SOLUȚII: Ce faci atunci când totul merge pe dos?

Septembrie 19 21:55 2017 by buzau.net

 Vei înțelege abia când vei avea și tu un copil!”. Nu cred că sunt singurul care a auzit replica aceasta în nenumărate rânduri. A avea un copil este o experiență care nu poate fi descrisă într-o manieră satisfăcătoare, cuprinzătoare. Nu ne rămâne decât să înțelegem atunci când o trăim. Și atunci nu ne rămâne decât să facem pasul și să începem să înțelegem. Devenim părinți și ne spunem în sinea noastră lucruri precum: voi fi un părinte mai bun, copiii mei vor avea tot ce eu nu am avut, voi face totul pentru sau, de ce nu, voi încerca să fiu un părinte cel puțin pe măsura părinților pe care îi am eu. Devenim părinți cu așteptări mari de la noi înșine în ceea ce privește această nouă viață. Uneori aceste așteptări foarte mari iau chiar forma îmi este teribil de frică să nu fac greșeli foarte mari, să nu fiu prea autoritar, să nu fiu prea permisiv, să nu îl răsfăț, să nu îl cert pe nedrept.

Și la un moment dat lucrurile ne iau prin surprindere (nu e și pentru voi așa?). Începem să înțelegem. Înțelegem că e greu, că sunt atât de multe momente în care pur și simplu nu știm ce să facem, momente în care lucrurile par să nu aibă nicio noimă. Și parcă devine tot mai tentant să începem să facem compromisuri, să spunem lucruri de genul....aștept să mai crească, atunci când va fi mai mare o să mă pot înțelege cu el, putem vorbi rațional, atunci o să îmi fie mai ușor și mie să mă descurc.  

Când suntem luați prin surprindere avem de regulă nevoie în primul rând de informații. Este normal ca bebelușul meu să plângă 1 oră fără pauză, fără ca nimic din ce fac să aibă vreun efect? De ce se întâmplă asta, cum funcționează creierul unui bebeluș, al unui copil, cum se vede lumea prin ochii lui. Ce și, mai ales, cum pot face eu ceva pentru a-i fi aproape. Când un copil are febră, când are o suferință pe care putem pune degetul, suntem destul de pregătiți să reacționăm corespunzător. Suntem mai pregătiți decât atunci când copilul face o criză temperamentală în mijlocul magazinului (se dă cu fundul de pământ). Între cele două situații sunt două mari diferențe:

  • cunoaștem mult mai puține lucruri despre ce înseamnă datul cu fundul de pământ decât febra

  • Nu te simți judecat ca părinte când copilul tău face febră; dar când se dă cu fundul de pământ simți cum dogoresc privirile celor din jur (ba, de multe ori, te alegi și cu ceva sfaturi necerute)

Când am pornit proiectul Parentaj ne-am dorit să realizăm două lucruri: să facilităm accesul părinților la informații, pe de o parte, și să îi ajutăm să se folosească de aceste informații într-o manieră care să li se potrivească. Acestea sunt principiile care stau și la baza celor două seminarii pe care le vom susține pe 14 octombrie în Buzău, la Hotel Art (Bd. Balcescu 18).

  •  

    9:30-13:00 – Seminar “Nani-pui: totul despre somnul bebelusilor”

  • 14:00-17:30 – Seminar “De ce este important să avem grijă de emoțiile copiilor noștri”

În cadrul seminarului “Nani-pui: totul despre somnul bebelușilor” veți afla soluții concrete pentru cele mai frecvente probleme de somn – treziri dese în timpul nopții, oră de trezire prea matinală, somnuri fragmentate și scurte ziua, dificultăți la adormire. În plus, veți descoperi ce sunt tehnicile de “sleep training” și cum le puteți pune în practică și veți ști mai multe despre cele 10 salturi mentale / Regresiile de somn / Anxietatea de separare / Ora de culcare optimă / Ritualul de culcare si obiectul de tranziție / Cum arată un program de somn în funcție de vârsta bebelușului / Câte ore doarme în medie un bebeluș și câte ore poate sta treaz în timpul zilei (în funcție de vârstă) și multe altele.

Seminarul este susținut de Corina Manole, primul consilier pe probleme somn ale bebelușilor și copiilor acreditat în România de către Institutul Internațional pentru somn blând. De asemenea, Corina este si Educator parental atestat internațional “Circle of Security”.

 În cadrul seminarului “De ce este important să avem grijă de emoțiile copiilor noștri” veți afla de ce este atât de importantă reglarea emoțională și cum puteți gestiona mai bine episoadele dificile atunci când cel mic are o criză de nervi sau pare încăpățânat, obraznic, rău. Împreună vom vorbi despre Emoție, co-reglarea și reglarea emoțională a copiilor / Ce este atașamentul și cum prezice el evoluția adultului de mâine / Ce sunt crizele temperamentale și cum le facem față / Conectarea – premisa parentajului blând și a auto-disciplinei / Limite, pedepse și recompense. Perspectiva iubirii necondiționate / Cele mai frecvențe provocări.

 Seminarul este susținut de Mihai Manole, psihoterapeut autonom, specializat în psihoterapie ericksoniană, hipnoza clinică și terapie centrată pe emoție.

 Pentru detalii si inscrieri ne puteti scrie pe info@parentaj.ro

http://parentaj.ro/courses/sesiunile-parentaj-din-buzau/

https://www.facebook.com/parentaj/




Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%