Orice modificare în interiorul apartamentelor va trebui aprobată de Primărie

Actuala Lege a asociaţiilor de proprietari va fi modificată astfel încît nici un deţinător de apartament dintr-un bloc să nu mai poate face lucrări asupra unor pereţi interiori ori a structurii de rezistenţă a imobilelor fără a avea autorizaţie de construire emisă de Primărie. Toate modificările vor fi însoţite de documentaţia de aprobare eliberată de autoritatea locală.
Modificările legii survin după ce inclusiv membrii legislativului au sesizat că, în ultimii ani, în blocurile româneşti unii proprietari au făcut modificări care au putut afecta structura de rezistenţă a blocurilor. Practic, în acest moment, nimeni nu ştie ce şi cum au fost modificate apartamentele în interior, iar pericolul astfel creat nu are nevoie de alte explicaţii. După cum se poate observa, proiectul de modificare a legii a ajuns acum în Senat, ar putea stabili norme clare, dar nu poate repara ce s-a stricat deja.Timp de aproape 30 de ani, românii, preluînd modele din Vest, unde au ajuns să lucreze, ori în excursie, au simţit nevoia să-şi modifice apartamentele în interior, fără însă a acţiona în mod ştiinţific, aşa cum ar fi fost normal, şi cum de altfel se întîmplă în orice altă ţară unde legea se acceptă fără crîcnire. Aşadar, observăm uşor că occidentalii au constatat şi ei, simplu, că nimeni nu poate acţiona într-un condominiu, chiar în spaţiul său privat, dacă rezultatul acţiunilor sale pun în pericol sănătatea şi integritatea celor din jurul său. Aşa încît au emis legi şi norme care stabilesc clar toate aceste aspecte, foarte importante pentru comunitatea care trăieşte într-un bloc.
Propuneri venite de la Buzău
În Buzău, au fost numeroase dezbateri pe această temă, în presă şi în spaţiul public, iar în discuţii au apărut şi reprezentanţii Uniunii Asociaţiilor de Proprietari, care în final au redactat un set de propuneri de modificare a Legii ajunse în posesia legiuitorilor prin intermediul Legii Habitat din Bucureşti.
"În orice modificare a proprietăţii individuale se va aduce la cunoştinţa asociaţiilor de proprietari pentru înscrierea în 'Jurnalul evenimentelor' cu extrase din 'Cartea tehnică a construcţiei' prin depunerea procesului verbal de recepţie şi autorizarea modificărilor precum şi a schiţelor. Noi am solicitat să se facă o completare în această lege întrucît în Buzău nu există nici o asociaţie de proprietari care deţine cărţile tehnice de construire a blocurilor. Prin acestea am solicitat ca unităţile care au administrat clădirile şi sînt deţinătoare ale acestor cărţi să fie obligate să le predea asociaţiilor", declara preşedintele U.A.P. Buzău.
Amenzi mari pentru modificări ilegale
Aşadar, noua lege prevede, clar, că nici un proprietar nu-şi poate modifica interiorul apartamentului de bloc sau garsoniera fără a avea autorizaţie de construire avizată de un specialist în construcţii şi fără a se studia cartea tehnică a imobilului.
Orice astfel de modificare va fi trecută în Jurnalul de evenimente al asociaţiei care va fi structurat pentru fiecare apartament în parte: "Dacă sparge un zid de rezistenţă sau dărîmă o debara, persoana respectivă trebuie să aibă autorizaţie de construire din partea Primăriei cu o documentaţie ataşată din care să rezulte clar aprobarea, autorizarea şi proiectul de execuţie, dosar care ar trebui să ajungă şi la asociaţia de proprietari. Noi trebuie să le trecem în 'Jurnalul evenimentelor', care deocamdată există pe blocuri, dar va trebui să fie făcut pe apartament", mai spune şeful U.A.P. Modificarea legii va mai aduce şi alte noutăţi în ceea ce priveşte o mai bună relaţie în interiorul asociaţiilor de proprietari.
Sursa: sansanews.ro (Doru Gheorghiade)
Se încarcă comentariile ... 0███████████████████100%
|