Plânge continuu pentru că nu știe cât va mai avea un acoperiș deasupra capului pentru cele două fetițe, una dintre ele foarte bolnavă. Este drama prin care trece o văduvă, dintr-o localitate buzoiana, după ce a aflat că trebuie să părăsească odaia în care locuiește împreună cu copilele. Proprietarul vrea să renoveze casa și le-a dat termen să plece. Femeia spune că este conștientă că locuiește în condiții jalnice, spațiu foarte mic, pereți cu mucegai, dar este totuși un acoperiș deasupra capului.
O odaie de 20 de metri pătrați este universul în care își duc traiul Vasilica Spâneci și fetele ei. După ce i-a murit soțul, a fost dată afară de soacră, cu copile cu tot. I s-a făcut milă unui sătean din localitatea buzoiana Mătești, plecat în Italia, și a primit cele trei suflete în casa lui, însă numai în fosta bucătărie de vară. Condițiile de trai sunt jalnice.
Femeia se împarte între gospodărie și fetițele sale, mai ales că una dintre ele, cea mică, este cu nevoi speciale. Suferă de o formă severă de autism. Cele trei suflete supraviețuiesc cu 1.400 de lei lunar, din alocații și indemnizațiile fetei bolnave. Mama nu se plânge, pentru că, spune ea, se descurcă să facă economie astfel încât să le ajungă banii de mâncare toată luna.
De câteva zile, Vasilica a primit somație de la proprietar să părăsească odaia. Omul e hotărât să renoveze locuința și este împiedicat de chiriașe. Femeia și-a pus deja lucrurile în saci și așteaptă în orice moment să fie evacuată. Nu au unde să se mute. În sat nu le vrea nimeni în gazdă din cauza fetiței bolnave, care țipă când are crize. Singura rezolvare ar fi o locuință socială de la primărie ori un teren, pe care să construiască o căsuță din chirpici, cu ajutorul preotului și al enoriașilor din Mătești.
Vasilica Spâneci are 40 de ani și a rămas văduvă în urmă cu 7 ani. După ce i-a murit soțul, de tuberculoză, a fost alungată din casă de către socrii ei, cu fetițe cu tot. A locuit pe unde a găsit chirii mici, sau deloc, cum se întâmplă acum, iar de un an tot așteaptă de la Primăria Săpoca o locuință socială ori un teren pe care să ridice, cu ajutorul parohiei, o căsuță, la marginea satului.
Sursa: tvsudest.ro
Se încarcă comentariile ... 0███████████████████100%
|