O bancă de gene va fi construită pentru păstrarea minunățiilor create de cercetarea românească în horticultură

Septembrie 23 20:13 2019 by infobaragan.ro

La Stațiunea Experimentală din Buzău au apărut mii de soiuri noi, aduse din alte părți ale lumii, aclimatizate. Tot prin muncă de laborator au fost resuscitate soiuri locale vechi, care dispăruseră de multă vreme din piețe. Garanția că de aceste roade ale pământului se vor bucura și copiii copiilor noștri vine prin înființarea unei bănci de gene, la Buzău.

În această instituție cu statut aparte vor fi puse la păstrat în buncăre speciale semințele tuturor plantelor alimentare si aromatice din regiune.

După mulți ani de muncă, specialiștii de la Stațiunea de Cercetare Legumicolă din Buzău au reușit să micșoreze castraveții până i-au adus la mărimea unor boabe de strugure.

Sunt numai buni pentru salate sau murături, pentru că în ciuda modificărilor ei și-au păstrat calitățile. ”Seamănă la gust cu castraveții clasici și merg foarte bine la salate, întregi”, spune Camelia Bratu, cercetător.

În topul realizărilor recente cu care cercetătorii buzoieni se mândresc este și ardeiul iute care seamănă cu o floare. Provine dintr-un vechi soi românesc, pe care legumicultorii l-au uitat de multe decenii.

(function(E,n,G,A,g,Y,a){E['EngageyaObject']=g;E[g]=E[g]||function(){ (E[g].q=E[g].q||[]).push(arguments)},E[g].l=1*new Date();Y=n.createElement(G), a=n.getElementsByTagName(G)[0];Y.async=1;Y.src=A;a.parentNode.insertBefore(Y,a)})(window,document,'script','//widget.engageya.com/engageya_loader.js','__engWidget'); __engWidget('createWidget',{wwei:'ENGAGEYA_WIDGET_126631',pubid:191963,webid:196992,wid:126631});

”Ardeiul tip lalea prinde la maturitate o nuață de roșu închis. Este la fel de aromat și iute ca ardeiul obișnuit însă are o formă specială”, spune Bianca Zamfir, cercetător.

În sera experimentală în care se află în lucru ciudățenii precum castraveții tip grenadă se află și dovleceii lungi de peste un metru, care seamănă cu un șarpe. Au rol ornamental însa adună destule calitați și pentru a fi utilizați în bucătărie.

Marile surprize pe care cercetătorii le pregătesc legumicultorilor din toată țara sunt pepenii de iarnă, foarte mari, și pepenii pitici, mai mici decât un măr.

Garanția că de aceste roade ale pământului se vor bucura și copiii copiilor noștri vine prin înființarea unei bănci de gene, la Buzău, instituție strategică în care vor fi puse la păstrat în buncăre subterane semințele tuturor plantelor alimentare și aromatice din regiune.

La unitatea de cercetare din Buzău există deja peste 10.000 de genotipuri, dintre care peste 2.000 numai la tomate. Este vorba despre populații locale, soiuri vechi, care au dispărut de multă vreme din cultură, au fost păstrate cu mare greutate, iar banca de gene le-ar conserva pe vecie.

Ele vor fi protejate inclusiv împotriva unor radiații puternice sau schimbări climatice.

Semințele păstrate pot fi plantate din nou, dar au nevoie de condiții speciale de creștere. Înființarea băncii de gene va asigura păstrarea soiurilor românești într-un mediu controlat. Acum, semințele stau în condiții improprii, în cutii și plicuri.

Banca ar putea costa „câteva milioane de euro”, estimeaza cercetatorul Costel Vânătoru, numit săptămâna trecută director al noii instituții. Deocamdată, Guvernul abia a adoptat actul de înființare a băncii, deși era promis încă de acum doi ani.

Banca de semințe pentru legumicultură, floricultură, plante aromatice și medicinale va fi construită în Buzău. Orașul a fost ales pentru că aici funcționează, încă din anii ’50, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură, care păstrează semințe de mare valoare.


Sursa: infobaragan.ro



Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%