Legumele din Limpeziș pe rafturile marilor supermarketuri și în piețele buzoiene

Octombrie 21 17:17 2017 by buzau.net

La 24 kilometri de Buzau, în satul Limpeziș din comuna buzoiana Movila Banului, solariile se întind cât vezi cu ochii. Localnicii fac legumicultura de când se știu. Legumele produse în solariile localnicilor au ajuns de anul trecut în supermarketurile din Buzău. Daca la început, cei care își duc traiul pe aceste meleaguri au moștenit de la parinți solarii mici, susținute de bare de lemn, care se ridicau în gradinile caselor, astazi culturile de legume se fac pe terenuri întinse care depașesc 7 hectare.

Înca de la primele ore ale dimineții, când cocoșul anunța începutul unei zile, localnicii din Limpezis se pregătesc, cu mic cu mare, de treabă. Într-un solar, găsim salată verde care în curând va fi gata pentru vânzare. Totul trebuie făcut cu atenție și pasiune. Nimeni nu-și permite luxul de a lasa la întâmplare culturile, căci investiția materială este considerabilă. Din aceleași considerente, unii dintre legumicultori preferă sa-și vândă marfurile pe tarabă, nu angrosistilor.
„Cultiv o suprafata de 50 de ari de solarii împreună cu tatăl meu. În solarii sunt roșii, castraveți, ardei, iar în câmp merg pe varza, țelina, conopida, vinete“. Legumicultorul optează astazi pentru soiurile olandeze din soiul Sandoline, caci legumele sunt aspectuoase și bune la gust, dupa cum ne garanteaza Adelin Corbu un tânăr legumicultor.
Alta gospodarie înseamna alte solarii, unele pline pregatite pentru rasaduri, altele în care culturile sunt gata pentru vanzare
Când marfa este puțina, legumele care cresc în solariile din Limpezis ajung în piețele din Buzau. Dar atunci când cantitatea produsa în doua -trei zile ajunge la trei – patru tone, lucrurile se schimba. Marfa este livrata supermarketurilor. Au contracte cu societatile din piata centrală. Duc trei tone de legume la doua zile. Contractele cu lanțurile de magazine nu sunt atât de avantajoase, susțin legumicultorii.

Nici ajutorul din partea statului nu este pe masura așteptarilor legumicultorilor. „Alta e subvenția de la grâu și porumb și alta de la legume iar dacă stai să te gândești, investiția este mult mai mare în cazul legumelor, decât în cazul cerealelor, asa ca balanța ar trebui sa încline în favoarea lor“, au precizat legumicultorii. Și daca pentru unii legumicultori creșterea plantelor este nu numai o sursa de venit, dar și o pasiune, pentru cei cu experiența, drumul a fost și este mult prea anevoios, ca sa o mai poata lua de la capat vreodată.

„Nu aș mai face legumicultură dacă ar trebui sa o iau de la capăt. Aici e ca la un penitenciar de maximă siguranță. E de muncă și ziua, și noaptea. Daca aș da timpul în urma cu 10 de ani, nu m-aș mai ocupa de agricultura. Munca în solarii se termina pe 31 decembrie și începe pe 1 ianuarie“, marturisește, cu zâmbetul pe buze, Daniel Enache .
Nu vor renunța însă la legumicultură, deși în zilele extrem de grele regretă ca au pornit pe acest drum. Dorința lor este să se dezvolte, așa că, pe lânga roșii, castraveți, conopida, varză și cine știe ce alte legume mai au, mulți dintre ei cultiva chiar și flori.
 
Pâna atunci, legumele produse în solariile sau pe suprafețele întinse din câmp vor face deliciul consumatorilor din Buzău și din țară.
Cristina Negru
 

 




Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%