Legenda cafelei Marghiloman

August 3 00:00 2017 by opiniabuzau
Cu o istorie de sute de ani în spate, cafeaua este una dintre cele mai răspândite licori aromate, pe care o sorb cu nesaÅ£ atât bogaÅ£ii, cât ÅŸi oamenii de rând de peste tot din lume. Se prepară în nenumărate feluri, cu lapte, cu friÅŸcă sau cu rom. Fiecare Å£ară are specialitatea ei de cafea, România mândrindu-se cu renumita „marghilomană“, care a intrat în vocabularul uzual după Primul Război Mondial.
 
Legenda spune că această cafea cu rom ar fi fost inventată, mai mult din întâmplare, chiar la Buzău, de către celebrul Alexandru Marghiloman, unul dintre cei mai bogaÅ£i români de la jumătatea secolului al XIX-lea, deÅ£inător al mai multor portofolii de ministru.
 
SpecialiÅŸtii spun că „marghilomana“ este, de fapt, o cafea turcească, fiartă cu rom sau coniac. Era servită în ceÅŸti foarte mici, fără toartă, cunoscute sub numele de „filigeană“. Cafeaua se fierbea în ibrice aÅŸezate pe nisip încălzit cu cărbuni. În filigeană, boierul Marghiloman adăuga un strop de rom Jamaica sau de coniac foarte fin.
 
ReputaÅ£ia ministrului buzoian  a rămas în mentalitatea colectivă, care a reÅ£inut un Marghiloman atât de bogat, încât îÅŸi trimitea lenjeria pentru a-i fi spălată la Londra. În ochii contemporanilor, s-a remarcat printr-o pasiune care l-a făcut celebru: creÅŸterea cailor de curse. În acest sens, marele proprietar buzoian a realizat padocuri, terenuri de antrenament ÅŸi un impresionant hipodrom aflat la marginea oraÅŸului Buzău, nu departe de reÅŸedinÅ£a sa, vila Albatros.  Cel care a fost supranumit admirativ Lordul Valah s-a numărat, de altfel, ÅŸi printre întemeietorii ÅŸi conducătorii Jockey-Clubului Român ÅŸi al Hipodromului BucureÅŸti.
Citește mai mult ...


Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%