Istoria celebrei cepe de Buzău. Cercetătorii spun că a fost creată de țăranii din zonă, pe parcursul secolelor. S-a „înroșit” în urma unei încrucișări - Stiri de Buzau

Pentru multe gospodine şi grădinari din toată ţara, ceapa de Buzău are o valoare aparte, cu o calitate superioară multor sortimente asemănătoare. Sunt legume vechi de sute de ani, care au fost îmbunătăţite genetic la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău.
În această perioadă a anului, zeci de standuri cu ceapă roşie şi albă, produsă în grădini de pe Valea Slănicului, pot fi zărite pe marginea drumului european E85, în apropiere de orașul Buzău. Bazinul legumicol mărginit de localitățile Buzău – Mărăcineni – Săpoca este renumit pentru această legumă, pe care gospodinele o preferă pentru gustul deosebit.
La început, specialiștii Staţiunii de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicolă Buzău au realizat pe baza unui produs local, vechi de sute de ani, două subcategorii de ceapă. Auria de Buzău a fost primul soi românesc, urmat de ceapa Diamant. Materialul de bază, preluat de la cultivatorii locali, a fost şlefuit genetic în anii ’70, de către cercetătorul Cristea Chiru.
”Ceapa Diamant este un soi renumit, care nu poate fi întrecut. Ambele sunt ceapă albă, doar că Auria de Buzău este alungită, aşa cum este cea de pe marginea drumului, şi roşie şi albă, iar cealaltă, Diamant, are o formă mai îndesată. Auria de Buzău este dulce, zemoasă, foarte potrivită pentru mâncare, timpurie, însă se păstrează mai greu peste iarnă. De aceea, soiul următor, Diamant, a venit cu o rezistenţă mai mare de păstrare”, a declarat dr. ing. Costel Vânătoru, fost specialist al Stațiunii de Cercetare Legumicolă, acum directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău.
Cum a ajuns ceapa în zona Buzăului
Ceapa de Buzău este foarte veche, leguma fiind adusă pe aceste meleaguri de emigranţii bulgari, care s-au stabilit în zona Buzăului în mai multe valuri, înainte de anul 1700. Ei au început să îşi părăsească locurile de baştină, după ce otomanii au transformat ținuturile de la sud de Dunăre în paşal ...
Citește articolul integral pe stiridebuzau.ro
Se încarcă comentariile ... 0███████████████████100%
|