Inventat la Buzau, pepenele cu gust de vanilie in pericol sa fie "furat" de coreeni

Septembrie 12 00:00 2017 by opiniabuzau

Cercetarea în horticultură nu necesită sume exorbitante. Cu bani puţini, cercetătorii buzoieni au făcut descoperiri care aduc beneficii importante ce ţin, până la urmă, de securitatea alimentară a ţării. Şi cu toate acestea, nici aceşti bani puţini nu sunt de găsit când vine vorba de susţinerea cercetării. Specialiştii din cadrul Staţiunii de Cercetare Legumicolă Buzău strâng ban pe ban din vânzarea de seminţe şi legume producţie proprie pentru a-şi susţine în continuare cercetarea. Resursele financiare sunt, deci, mai mult decât limitate şi nu se pot compara cu cele investite de marile corpropraţii ale lumii care pompează sume impresionante pentru rezultate în domeniul alimentar. Şi cu toate acestea, cercetătorii buzoieni reuşesc să se menţină în competiţie cu aceştia, chiar dacă lupta este inegală.

De ce pierdem soiuri de plante

La Staţiunea buzoiană de Cercetare Legumicolă  lucrează oameni de o înaltă calitate profesională, care au venit cu multe  noutăţi pe piaţa alimentară, reprezentând roadele muncii lor de mai bine de 20 de ani. Din păcate, perioada de la momentul în care ei au ajuns să obţină un produs nou şi până au obţinut omologarea şi brevetarea  este prea îndelungată. La aceasta se adaugă Şi costurile care sunt greu de suportat de Staţiunea buzoiană de Cercetare. Şi, de multe ori, din cauza acestor piedici, specialiştii buzoieni nu pot  scoate produsele pe piaţă înaintea concurenţei.

Cel mai recent exemplu este cel al pepenelui alb cu gust de vanile sau cu alte gusturi pe care cercetătorii de la Buzău l-au realizat deja, dar nu-l pot pune în vânzare deoarece trebuie să treacă de testările pe care Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor (ISTIS) trebuie să le facă în următorii doi ani, teste pentru care tot Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău trebuie să achite factura. Din păcate, Staţiunea nu primeşte niciun sprijin din partea statului, şi oricât s-ar zbate specialiştii de aici ca să grăbească lucrurile, ele decurg, independent de demersurile lor, mult prea încet pentru dinamica pieţei în domeniul alimentar şi aşa ne trezim la piaţă că tot produsele de import ne umplu sacoşa. În schimb, în alte ţări, lucrurile se mişcă mult mai repede. ,,Am auzit că nişte comercianţi coreeni ar fi deja gata să introducă un produs similar pe piaţă“.

Mai aşteptăm  doi ani pentru a gusta din pepenele realizat de specialiştii buzoieni

Pepenele realizat de cercetătorii buzoieni  întruneşte  foarte multe calităţi. Oricine şi-ar dori să aibă pe masă un asemenea produs minune. Costel Vânătoru, cercetător la staţiunea buzoiană, a povestit că pepenele la care au lucrat poate avea gust de vanilie, dar şi alte gusturi, precum cel  de pară ori de kiwi, că poate fi galben sau alb, că are o greutate cuprinsă între 500 g şi 1 kg şi, din această cauză, este gustos, este atractiv pentru copii. “Este foarte dulce şi puternic aromat. S-a creat acest soi pentru faptul că pepenii mari nu pot fi consumaţi la o singură masă şi atunci suntem nevoiţi să-l păstrăm şi atunci îşi pierde foarte mult din calităţi, ori acesta poate fi consumat la o singură masă şi atunci poate fi folosit proaspăt şi beneficia de aroma şi gustul lui deosebit”, a declarat Costel Vânătoru, cercetător la staţiunea buzoiană. Având dimensiuni mici, el poate fi consumat de o singură persoană la o masă şi deci nu îşi pierde proprietăţile ca ceilalţi pepeni pe care îi găsim acum pe piaţă, care nu pot fi consumaţi în întregime la o masă. Pepenele acesta  poate fi depozitat foarte uşor având dimensiunea potrivită, deci este şi pe gustul gospodinelor. Vom avea însă de aşteptat încă doi ani ca să avem pe masă acest produs atractiv din toate punctele de vedere pentru toată familia, şi economicos pe deasupra, pentru că el urmează să fie testat de Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor pe parcursul următorilor doi ani.  După certificare, mai durează alte 18 luni până când invenţia va fi brevetată. Un parcurs destul de îndelungat pentru ca ideea să nu poată fi preluată şi pusă în aplicare de alţii care dispun de mai mulţi bani şi care pot scurta timpul până la desfacerea produsului pe piaţă.

 
Citește mai mult ...


Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%