Întâmpinarea Domnului 2 februarie. Ce nu ai voie să faci de Ziua Ursului sau Stretenia

Februarie 2 08:42 2019 by jurnaluldebuzau.ro

În tradiția românească, Stretenia era văzută drept o sfântă, care ajută oamenii nevoiași. Ziua de 2 februarie mai era și sărbătoarea vitelor și a babelor.

În ziua de Stretenie, femeile trebuie să ducă pruncii la închinare Biserică. Credincioșii cinstesc Icoană Maicii Domnului pentru spor și sănătate în această zi. Acest obicei mai poartă numele de „Îmblânzirea inimilor împietrite” sau „Profeția lui Simeon”.

În ziua de 2 februarie mai are loc și Ziua Ursului. În această zi părinții își ungeau copiii cu untură de urs că aceștia a fie puternici și sănătoși, fiind convinși că puterea ursului îi este dăruită pruncului.

De Stretenie are loc „Tarcolitul viilor”, un ritual de ocol, îndeplinit de viticultori.

În Transilvania, bărbații merg să tăie și să lege via. Din crenguțele de vită își împodobesc pălăriile și fac o petrecere la care dezgroapă o sticlă de vin din anii trecuți.

i născut de parte bărbătească să fie afierosit lui Dumnezeu în a 40 a zi de la naștere. În acest moment se făcea și curățirea mamei. În Templu sunt întâmpinați de dreptul Simeon și prorocița Ana.

Potrivit Tradiției, dreptul Simeon a făcut parte din traducatorii Pentateuhului din limbă ebraică în greaca. În momentul în care a ajuns la textul „Iată Fecioară va luă în pântece și va naște fiu“, a înlocuit termenul „fecioara” cu „femeie”. Pentru necredința să, Dumnezeu i-a făgăduit că nu o să moară până nu va vedea pe Mesia născut din Fecioară.

Întâmpinarea Domnului este o sărbătoare notată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox.


Sursa: jurnaluldebuzau.ro



Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%