Hasdeul, primul colegiu din ţară distins cu Crucea Casei Regale

Colegiul "B. P. Hasdeu" din Buzău a fost decorat în numele Majestății Sale Regelui Mihai I cu Crucea Casei Regale a României, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc miercuri, la Palatul Regal din București. Evenimentul are lopc în fiecare anu, pe data de 24 octombrie, ziua de naștere a Regelui Mihai. Distincția i-a fost înmînată directorului Colegiul "B. P. Hasdeu", Ionel Banu, de către principesa Moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei.
Distincție limitată la un număr de 150 de membri
Crucea Casei Regale a României este o decorație instituită în data de 10 mai 2008 la Palatul Elisabeta și este limitată la un număr de 150 de membri. Crucea Casei Regale a României este destinată membrilor și colaboratorilor Casei Majestății Sale care ocupă poziții importante în administrație, în societatea civilă, mediul politic sau economic, lumea culturii sau a diplomației, precum și organizații naționale sau internaționale. Decorația este realizată din argint și email albastru. Este formată dintr-o cruce surmontată de o coroană regală. Pe față apare cifrul regelui cu patru coroane, iar pe verso apare stema regală. Panglica este argintie cu două dungi albastre pe margine. La bărbați panglica este dreptunghiulară, în timp ce la femei panglica are forma unei funde.
Merite deosebite ale liceului buzoian
Colegiul "B. P. Hasdeu" din Buzău este primul colegiu din ţară care primeşte această distincţie. Instituţia buzoiană de învăţămînt a primit această decoraţie cu ocazia împlinirii a 150 de ani de existenţă, pentru meritele deosebite în învăţământul românesc şi pentru profesorii şi absolvenţii de excepţie ai colegiului. Anul acesta, profesorul Dan Solcan, profesor de Istorie la Colegiul National "B.P. Hasdeu" a fost nominalizat în rîndul celor mai buni zece profesori din școlile românești, iar în topul celor mai bune zece licee din țară pe ultimul an, Hașdeul ocupă al patrulea loc. Așadar, Colegiul Național B.P. Hașdeu este unul dintre cele mai prestigioase licee din ţară, a cărui valoare este garantată de numărul mare de personalităţi care au învăţat ori au predat aici, de-a lungul istoriei sale de un secol şi jumătate. Colegiul Hasdeu a luat fiinţă în 1867, clădirea fiind construită pe un teren care a aparţinut Mănăstirii Banu. Printre profesorii care au slujit instituţia buzoiană de învăţământ s-au aflat istoricul Constantin Giurescu şi pictorul Ion Andreescu, acesta din urmă lucrând, în 1873, ca profesor la catedra de desen liniar. Printre "hasdeeni" s-au numărat medicul Constantin Parhon, tenorul Nae Leonard şi singurul laureat român al premiului Nobel, savantul George Emil Palade, care a absolvit liceul în anul 1930, pe vremea când şcoala încă se numea Liceul Alexandru Hâjdeu.
Sursa: sansanews.ro (Florina Arghir Popescu)
Se încarcă comentariile ... 0███████████████████100%
|