FOTO Sejur de poveste în colţul de rai de pe Valea Siriului: drumeţii montane şi plimbări cu pluta pe lac

Lacul Siriu se află la zece kilometri de oraşul Nehoiu, la graniţa judeţelor Buzău şi Covasna, pe raza satului Gura Siriului.
Comuna de la Curbura Carpaţilor tocmai a fost atestată de Ministerul Economiei ca staţiune turistică de interes local şi va avea şanse mai mari în atragerea finanţărilor nerambursabile.
A fost o veste bună mai ales pentru Sergiu Tutulan, unul dintre pionierii turismului în Siriu.
Este proprietarul uneia dintre cele mai vechi pensiuni de pe malul apei şi ghid pentru toţi drumeţii care-i trec pragul şi pe care nu-i lasă să rateze plimbarea cu o plută cu motor, care durează aproximativ două ore.
„Putem admira, dintr-o perspectivă cum rar avem ocazia, cel mai spectaculos viaduct de pe malul lacului Siriu, Stânca Teherău. E o construcţie impresionantă, cu o lungime de peste 110 metri, care a fost executată în anul 1982. Adâncimea lacului de acumulare este undeva la 40 de metri şi depăşeşte 80 de metri în zona barajului“, spune Sergiu, la începutul excursiei nautice.
O cursă pe lacul dintre munţi
Cursa cu pluta pe lacul dintre munţii împăduriţi le oferă turiştilor nu doar peisaje deosebite, ci şi poveşti interesante, spuse de barcagiul nea’ Ion. Una dintre ele este cea a satului inundat după construirea barajului, ale cărui ruine zac la peste 30 de metri adâncime.
Bătrânul care conduce ambarcaţiunea cu turişti localizează cu precizie principalele repere ale aşezării de pe fundul apei. Îşi aminteşte perfect unde a fost şcoala, unde au fost băile termale şi mahalaua, asta pentru că a fost martor al momentului în care vatra satului Siriu a fost golită de oameni pentru a permite inundarea văii.
„Înainte, drumul era pe la poalele muntelui. Dincolo de albia râului este Groapa Vântului, locul unde stăteau romii, iar sub lac este satul Siriu. Au fost mai multe pâlcuri de case, răspândite pe valea care a fost inundată la sfârşitul anilor ‘70“, povesteşte plutaşul spre fascinaţia turiştilor, care-l bombardează cu întrebări.
„Plimbarea pe lac este mai mult decât relaxantă. Toate aceste poveşti îţi oferă o combinaţie de senzaţii. Te impresionează plăcut, dar te şi cutremură ideea că pluteşti deasupra unor ruine ale unui sat în care cândva trăiau oameni. Întotdeauna mi-au plăcut plimbările acestea, aşa, neaşteptate. Este ceva frumos. Merită văzut de oricine care poate ajunge în zonă“, spune Cătălina Ioşca, o turistă din Ialomiţa.
Cătălina petrece un weekend, alături de familie şi prieteni, la pensiunea familiei Tutulan, de pe malul
apei. Au cazare în cabana principală, o clădire construită din bârne de lemn şi decorată în stil rustic. Totul este sănătos aici, spune tânăra: de la aerul ozonat, liniştea şi priveliştea, care au efecte pozitive asupra psihicului, până la mâncarea gătită cu ingrediente naturale, din gospodăria complexului.
Turiştii care poposesc la Gura Siriului se pot relaxa la o partidă de pescuit în mica păstrăvărie a complexului turistic Izvorul Bucuriei.
„Turiştii care vin la noi au posibilitatea să-şi prindă singuri păstrăvii. Dânşii mai hotărăsc dacă mai prind şi câte o raţă. Oricum, cea mai cerută mâncare este ciorba proaspătă cu raţă de la noi din curte. La noi se mănâncă bio, natural. Avem legume naturale la cuptor, pregătite doar cu puţin ulei, avem păstrăvul, care este piesa noastră cea mai importantă, avem varză cu afumătură şi fasole cu cârnaţi“, detaliază Sergiu Tutulan, administratorul pensiunii Izvorul Bucuriei.
Gura Siriului este parte a comunei Siriu, alături de satele Caşoca, Colţu Pietrii, Muşceluşa şi Lunca Jariştei, care este reşedinţa comunei. Comuna, situată pe Valea Buzăului, este traversată de şoseaua naţională DN10, care leagă Buzăul de Braşov.
În ultimii ani, turismul este din ce în ce mai bine reprezentat în această zonă. Pe lângă lacul şi barajul Siriu, o altă destinaţie tot mai atrăgătoare este cascada Caşoca, de aproximativ şapte metri cădere. Înconjurată de păduri de conifere şi de fag şi învăluită într-o aură de legendă, zona îi atrage pe... [Citește articolul integral pe adevarul.ro].
Se încarcă comentariile ... 0███████████████████100%
|