FOTO: Mii de buzoieni prezenti la slujba de târnosire a Bisericii militare „Pogorârea Sfântului Duh” din Buzău

Octombrie 28 21:44 2018 by buzau.net

Duminică, 28 octombrie la Biserica militară „Pogorârea Sfântului Duh” din Buzău a avut loc slujba de târnosire sau sfințire mare a bisericii, săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un distins sobor de preoți și diaconi, în prezența oficialităților militare și de stat, precum și a numeroși mireni din județul Buzău.

 Biserica militară cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” din garnizoana Buzău s-a construit între anii 2011-2018, iar la realizarea acestui edificiu bisericesc, au contribuit financiar Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, Consiliul Județean Buzău, Primăria Municipiului Buzău, S.C. General Stan Energo, precum și militari prin donatii.

Un suport semnificativ a venit și din partea unităților militare din garnizoană, prin implicarea directă a următorilor comandanți ai garnizoanei Buzău: general-locotenent(r.) Florian Pință, general-locotenent(r.) Dan-Ghica Radu, general-maior(r.) Visarion Neagoe, general Nicolae-Ionel Ciucă, general- locotenent(r.) Petrică-Lucian Foca și general de brigadă Gheorghiță Vlad.

       

La finalul liturghiei, preotul militar Alexandru Tudose a fost hirotesit iconom stavrofor (rang onorific bisericesc care se conferă preoților cu o activitate pastorală excepțională) în semn de recunoștință a eforturilor depuse pentru ridicarea bisericii militare

De asemenea, foștii comandanți și actualul comandant al Diviziei 2 Infanterie „Getica” general de brigadă Gheorghiță Vlad, precum și mai mulți militari care au ajutat la ridicarea sfântului lăcaș de cult au primit distincții din partea Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

Buzoienii au venit in numar foarte mare, pe parcursul intregii zile pana la lasarea serii.

Acestia au trecut prin Sfantul Altar, cu mare bucurie si evlavie, s-au inchinat, au sarutat Sfanta Cruce si Sfanta Evanghelie, iar la iesire, ei primit o bucatica din panza cerata si frumos mirositoare numita tarnoseala si o iconita.

Tarnoseala este o bucata mica de panza, imbibata in ceara de albine, frumos mirositoare, pe care crestinii o primesc drept marturie, dupa sfintirea (tarnosirea) unei biserici. Sfintirea unei biserici este un prilej de mare bucurie duhovniceasca pentru credinciosi. Tarnoseala este marturia sfintirii unei biserici, asa cum in Vinerea Mare a Patimilor crestinii primesc flori de pe Sfantul Epitaf sau in ziua de Florii, ramuri de salcie.

Orice lucru care este atins de cele sfinte, asupra caruia se rostesc rugaciuni, se impartaseste de o anumita stare de sfintenie si nu mai poate fi folosit ca un obiect de rand, el pierzandu-si utilitatea practica pentru care a fost confectionat.

Tarnoseala se pregateste intr-un cazan de metal, in care se fierbe un amestec de ceara curata de albine, smirnatamaie si alte esente de parfumuri, in care se vor inmuia mai apoi fasii lungi de panza alba, sfintita in Altar.                                                                                                                                                                                  Cristina Negru




Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%