După secetă, ploile abundente păgubesc agricultorii! Nu se poate intra la recoltat. Ce spun fermierii despre calitatea cerealelor

Iunie 18 13:14 2021 by sansanews.ro

De la o extremă la alta. După seceta aprigă de anul trecut care a pârjolit aproape toate culturile, agricultorii se confruntă acum cu episoade de ploi abundente despre care spun că le vor diminua producțiile. Solul a ajuns aproape de saturație din punct de vedere al umidității, iar dacă ploile vor continua fenomenul de băltire s-ar putea intensifica și culturile care ar fi trebuit să fie recoltate să fie inundate. Cu alte cuvinte s-ar ajunge din nou la pierderi masive la culturile însămânțate în toamnă. Sunt zile decisive pentru producțiile de orz, rapiță și grâu, iar fermierii speră ca vremea să se încălzească pentru ca în iulie să poată intra la recoltat, în caz contract, calitatea boabelor va fi mult afectată. Sunt însă și fermieri liniștiți. Este vorba despre cei care și-au învățat lecția,iar după un an dezastruos pentru agricultură, s-au pus la adăpost cu ajutorul polițelor de asigurare.

La Buzău plouă de câteva zile bune, iar cantitatea de apă acumulată a atins cote record. De exemplu, la Smeeni s-au strâns 130 de litri de apă în mai puțin de trei săptămâni. Cu toate acestea, apa a fost asimilată de sol, iar fenomenul de băltire, deocamdată, nu crează probleme în județ.

”De la începutul lunii a plouat aproximativ 130 de litri pe metrul pătrat. Este bine având în vedere seceta de anul trecut, iar fenomenul de băltire încă nu se înregistrează... [Citește articolul integral pe sansanews.ro].




Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%