De unde vine numele BUZAU | Insemnatatea denumirii județelor din România

Noiembrie 5 11:25 2018 by buzau.net

România este împărțită în 41 de județe de fix cincizeci de ani. În 1968 s-a trecut de la împărțirea pe regiuni și raioane. Celor 41 de județe li se adaugă municipiul București, care este reședința judelului Ilfov. Puțină lumea știe totuși și de unde vine numele celor mai importante județe din România.

Denumirea județului Alba vine de la culoarea albă a zidurilor cetăţii medievale din actualul oraş Alba Iulia. Aceste ziduri au fost clădite din piatră.

Numele județului Argeș provine de la râul cu același nume. În trecut, dacii botezaseră râul cu denumirea Argessos, care cel mai probabil însemna „strălucitor”.
Nu se cunoaște cu exactitate etimologia județelor Bacău și a Bihor. Despre Bacău se crede că denumirea vine de la Zeul vinului Bachus, iar Bihorul s-ar putea numit astfel din sârbescul „vihor” care înseamnă „volbură”.

Denumirea județului Buzău este strâns legată de organul uman „buză”. Prima atestare documentară a Buzăului a fost în anul 372. Numele de Botoșani provine de la un boier ce a trăit în anii 1400 și care se numea Botaș.

Nici orginea cuvântului Brașov nu este cunoscută. Cel mai probabil, numele vine de la cuvântul de origine dacică brad și pădurile de conifere care înconjoară orașul.
Deși nu este județ, am ales să includem și Capitala României în acest material. Bucurestiul se numește astfel de la ciobanul Bucur, cel ce a întemeiat așezarea.
Etimologia judeţului Călăraşi provine de la din cuvântul călăraş care era un corp militar auxiliar în evul mediu, în Ţara Românească.
Denumirea Clujului vine din cuvântul de origine latină Clusium care înseamnă castru medieval.
Constanța s-a numit pe vremuri Constantiana. Numele a fost dat de împăratul bizantin Constantin cel Mare (306-337).
Numele județului Gorj vine de la cuvântul slavic gora (munte) şi râul „Jiu” („Jiul de munte”).
Numele Hunedoara provine din numele propriu maghiar Hunyad şi vára – cetate (cetatea lui Hunyad)
Când vine vorba despre județul Maramureş denumirea este probabil compusă din “mara” (origine traco-dacică: stâncă) şi Mureş.
Județul Neamţ poartă această denumire după oraşul Piatra Neamţ (“neamţ” cu sensul de “german”) În urmă cu câteva sute de ani, aici, teutonii au construit o fortificație.
Județul Olt a fost botezat după râul cu acelaşi nume. Râul era cunoscut încă pe vremea dacilor sub numele de Alutus.
Prahova – după râul cu acelaşi nume, denumire de origine slavonă. Prah înseamnă în traducere liberă cataractă de apă.

 




Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%