Cum va fi transformat Crângul Buzăului în cea mai mare pădure parc din Uniunea Europeană - Stiri de Buzau

Ianuarie 4 13:43 2022 by stiridebuzau.ro

Buzăul deține una dintre cele mai extinse păduri urbane din Europa, însă mai puțin de o zecime din ea este amenajată ca parc. Primăria încearcă de cinci ani să preia în proprietate tot fondul forestier de lângă oraș, de la Romsilva, pentru a-l transforma în cea mai mare pădure parc din UE. A mai rămas o singură etapă: obținerea unui aviz.

Pădurea din care face parte Parcul Crâng, din municipiul Buzău, este de aproape două ori mai întinsă decât Herăstrău şi de zece ori, decât Cişmigiu. Doar o suprafaţă de zece hectare este însă amenajată pentru promenadă şi agrement, restul de circa 178 de hectare de pădure fiind străbătut doar de cărări din pământ, folosite de pădurarii de la Romsilva, care administrează fondul forestier.

În 2017, autoritățile locale au pornit demersul pentru preluarea întregii păduri Crâng, iar acum proiectul este foarte aproape de punctul de a se concretiza. Primarul Buzăului, Constantin Toma, a anunțat că de un singur aviz mai depinde trecerea pădurii în administrarea municipalității.

”Cel mai devreme putem avea pădurea în primul trimestru al acestui an. Mai avem un singur aviz de la Ministerul Justiției, care e posibil chiar săptămâna asta să iasă. Apoi, avizarea intră în ședința de guvern. Putem să declanșăm apoi studiul pentru transformarea întregului Crâng în pădure parc și de a crea acest proiect. Doi ani de zile avem la dispoziție, dar noi vrem să-l scoatem mai devreme, ca să putem să-l finanțăm pe fonduri europene, prin PNRR”, declară Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.

După preluarea pădurii de la Romsilva, autoritățile vor trece la etapa atragerii de fonduri europene pentru regenerarea fondului forestier și transformarea lui, potrivit intenției edilului-șef al Buzăului, în cea mai mare pădure parc din Europa. Primarul Constantin Toma spune că, după împădurirea unei suprafețe de circa zece hectare, pădurea parc din Buzău se va extinde suficient cât să o depășească pe cea din Berlin, care este cea mai întinsă din Uniunea Europeană.

”Pentru proiectarea viitorului parc, încercăm să mergem la nivel internațional, pentru că nu știu dacă în România sunt astfel de firme. În paralel, vom merge și pe obținerea finanțării europene. Deci, sperăm ca până în 2023... [Citește articolul integral pe stiridebuzau.ro].




Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%