Cum a ramas Buzaul doar pe hartie cu multe cladiri monumente istorice

Sunt considerate o adevărată mărturie a trecerii prin aceste locuri a unor personalităţi şi purtătoare a unor elemente arhitecturale unice. Clădirile din judeţul Buzău considerate monumente istorice şi incluse pe lista Institutului Naţional al Patrimoniului au rămas mai mult pe hârtie şi asta pentru că, de zeci de ani, multe dintre ele s-au degradat foarte mult şi chiar au dispărut, pentru că nu au fost reabilitate la timp.
Situaţia a fost semnalată de Constantin Căţoi, directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional a Judeţului Buzău, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural.
„Sunt foarte multe obiective care nu mai există de peste două- trei decenii”
„Dintre cele 869 de obiective din lista cu monumente istorice ne vom referi doar la mai puţin de jumătate dintre acestea, adică la patrimoniul construit în mediul rural. Acestea deţin o importanţă deosebită în lista monumentelor istorice, aproape 800 dintre ele fiind de importanţă naţională, iar 50 de obiective de importanţă locală. Am înaintat Institutului Naţional al Patrimoniului mai multe cereri de declasare, deoarece starea fizică a multor astfel de obiective necesită radierea lor de pe lista obiectivelor istorice. În mediul rural din Buzău sunt foarte multe obiective de acest gen care nu mai există de peste două-, trei decenii. Ele figurează însă în continuare pe lista aceasta a monumentelor istorice. Nu am primit încă un răspuns la solicitarea noastră. Am discutat această problemă săptămâna trecută cu secretarul de stat din Ministerul Culturii, Gheorghe Popa, care ne-a dat asigurări că se va finaliza un nou cod al patrimoniului, ca o bază legislativă sănătoasă”, a declarat Constantin Căţoi în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural.
Se încarcă comentariile ... 0███████████████████100%
|