Castraveţii sunt încă scumpi, la o lună de la începutul recoltării. Motivul, explicat de fermieri

Aprilie 27 10:08 2021 by adevarul.ro

Grădinile din solarii par pustiite în sezonul belşugului. Frigul neobişnuit pentru aprilie e de vină, spun fermierii din Glodeanu Sărat, unul dintre cele mai mari bazine legumicole din judeţul Buzău.

Aceştia încă mai dorm nopţiile lângă sobele aprinse ca să nu le îngheţe cu totul culturile. 

”La 1.200 de metri pătraţi abia fac faţă şase sobe cu rumeguş şi un tun de lemne. Aproape seară de seară a fost sub zero grade”, mărturiseşte un legumicultor din Glodeanu Sărat.

În aceste condiţii, cheltuielile fermierilor aproape s-au dublat. Doar o noapte de încălzire îi costă câteva sute de lei. Chiar şi aşa, tot nu reuşesc să sporească ritmul recoltării castraveţilor astfel că, în loc să culeagă recolta la două zile, îi adună din solar o dată pe săptămână.

”Pe timpul acesta trebuia să recoltăm undeva la 2.500 de kilograme şi nu recoltăm decât 1.000 şi ceva. E foarte puţină marfă la timpul ăsta şi nu produc suficient. Şi la momentul acesta facem focul. Se anunţă temperaturi scăzute şi totul se reflectă în preţ”, spune Marius Burcea (foto jos), unul dintre tinerii legumicultori din Glodeanu Sărat.

Legumicultorul buzoian recoltează de câteva săptămâni castraveţii plantaţi în solarii încălzite şi vinde marfa cu şase lei kilogramul, preţ mai mare decât în alţi ani. Are... [Citește articolul integral pe adevarul.ro].




Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%