Buretele vegetal dezvoltat la stațiunea de cercetare legumicolă Buzău, la vânzare

Buretele vegetal produs la stațiunea de cercetare legumicolă Buzău este de astăzi la vânzare. Prețul sfidează concurenţa și în plus cumpărătorii au garanția că este un produs sută la sută natural. Buretele este făcut din lufă soiul Elida, aclimatizată în ţara noastră, și care din toamna trecută are certificat și brevet de folosire şi comercializare.
În laboratoarele stațiunii de cercetare legumicola Buzău este agitație mare. Se decojesc de zor lufele pentru a fi duse la magazinul stațiunii, unde se vând ca pâinea caldă, scrie m.stiri.tvr.ro.
Vânzătoarea este asaltată de cereri de cum a pus în geam anunțul de vânzare.
Lufa a ajuns în România din Franța în anii 60, însă abia anul trecut în toamnă a fost certificat soiul aclimatizat de cercetătorul buzoian Costel Vânătoru. Cunoscut ca burete vegetal, lufa este căutată pentru efectele benefice pentru piele. Ţesătura din sute de fibre vegetale îndepărtează celulele moarte și lasă în urma o piele fină și catifelată.
Prețul unei bucăți de 10 centimetri lungime variază în magazinele de specialitate între 20 și 50 de lei, pe când la Buzău, la stațiune, o lufa de 40- 50 de centimetri se vinde cu doar 10 lei.
Cercetătorul buzoian a analizat și efectele antivirale ale lufei. Împreună cu cercetători de la facultatea de Inginerie Alimentara din Galați, a început un proiect pentru fabricarea măștilor cu efect antiviral.
Buretele natural are întrebuinţări multiple. Poate fi folosit ca filtru pentru lichide, element de antifonare sau la mașinile de lux ca filtru la motor.
|