Botezul Cailor, în vreme de pandemie. Un preot din Smeeni a acceptat să binecuvânteze animalele

Ianuarie 6 18:55 2021 by infobaragan.ro

În satele din Bărăgan există obiceiul botezării cailor, rar întâlnit prin alte părţi ale ţării. În județul Buzău, tradiția stropirii animalelor cu agheasmă mai rezistă doar în comuna Smeeni, unde caii încă sunt sursa de trai pentru mulți gospodari. În vreme de pandemie, doar în satul Călțuna s-a mai ținut Botezul Cailor.

De când se știu, în ziua în care creştinii sărbătoresc Boboteaza, localnicii din Smeeni își duc și caii la biserică pentru a fi stropiți cu apa sfântă. Acum, pandemia de coronavirus i-a descurajat pe mulți să ajungă și anul acesta în fața preotului cu caii înhămați la căruță sau șaretă.

Când au aflat că preotul din satul Călțuna acceptă să boteze animalele, fără să mai stea mult pe gânduri, câțiva localnici și-au mânat caii în galop spre biserică.

După ce preotul a terminat slujba la altar, a ieşit afară ca să sfinţească apa pentru oameni după care, cu mănunchiul de busuioc, a stropit cu agheasmă animalele aduse la poarta bisericii. ”Trebuie să păstrăm tradiția și sărbătorile, mai ales în acest an când această pandemie a venit peste noi toți, dar apele ce se sfințesc ne vor binecuvânta, ne vor dărui sănătate, nouă și tuturor animalelor, tuturor oamenilor”, a declarat Ciprian Preda, parohul din satul Călțuna.

În alți ani, veneau la botezul cailor aproape toți proprietarii de cai din comuna Smeeni. De astă dată, au fost mai puțin de zece săteni care s-au încăpățânat... [Citește articolul integral pe infobaragan.ro].




Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%