Bani de la stat pentru Inna, Smiley, Loredana Groza? Dora Constantinovici: „Cum poți tu Inna să ceri bani de ajutor după ce acum câteva săptămâni postai poze din resorturi de lux dintr-o vacanță exotică și apăreai ca jurat într-o emisiune..

Noiembrie 24 22:02 2020 by buzau.net

Scandal după ce cântăreții și artiștii au cerut ajutor de la statul român deoarece au rămas fără bani, mulți dintre ei nu mai pot face concerte pe banii primăriilor sau alte instituții de stat. Merită Inna bani de la stat pentru excursii exotice sau banii trebuie dați la cei care chiar nu au ce mînca?

Dora Constantinovici: „Departe de mine gândul să critic muzica unora dintre artiștii care au semnat scrisoarea prin care solicită și ei ajutor de la stat. Nu mă interesează că e prea comercială sau nu, dacă are valoare, nu asta e ideea, scrie romani-buni.info.

Cum poți tu Inna (ca să dau doar un exemplu) să ceri bani de ajutor după ce acum câteva săptămâni, atunci când toată lumea stătea mai mult sau mai puțin închisă în casă și mulți n-aveau niciun fel de resurse din cauza pandemiei postai poze din resorturi de lux dintr-o vacanță exotică și apăreai ca jurat într-o emisiune care sunt sigură că te-a plătit frumos chiar și în perioada asta de criză?

Sigur că e dreptul tău să ceri ajutor chiar și dacă ai un stil de viață înconjurat de lux cu privilegii pe care vrei să ți le păstrezi neatinse dar în contextul în care sunt copii care n-au ce mânca – publicul tău adică – mi se pare jenant, sorry”.

Jurnalistul Vitalie Cojocari: „Cum vor fi ajutați cântăreții români să treacă de pandemie? Astăzi am urmărit subiectul celor 100 de milioane de euro, ajutor de stat, acordat de Guvern pentru sectorul cultural din România. Presupun că ați aflat despre ce este vorba. Dacă nu, vă spun mai jos.

Mai bine de 100 de cântăreți(și formații) din România au fost nemulțumiți de cum sunt împărțiți banii de la stat și au semnat o scrisoare deschisă în adresa Guvernului. Am încercat să lămuresc acest subiect care a stârnit valuri de comentarii. Unii dintre români susținând că artiștii nu ar trebui să fie ajutați, nu ar trebui să primească bani, nu este urgent pentru ei…

S-o luăm de la început. Guvernul, pentru că a întrerupt orice activitate culturală, a decis să ajute sectorul respectiv. Bani vor primi de la edituri și librării, până la ONG-uri, dar și firme mari care organizeaza concerte cu mii, zeci de mii de spectatori. Sunt 100 de milioane de euro puse la bătaie. O firmă, un ONG poate lua un grant mare de maximum 800 de mii de euro, dacă a făcut spectacole mari, sau un grant mic de maximum 4000 de euro pentru evenimente mai mici.

Pentru asta, doritorii urmau să se înscrie până mâine într-un registru special. Banii nu ar fi ajuns decât la cei care puteau demonstra cheltuielile aferente spectacolelor dinainte de pandemie.

Cei care erau fiscalizați și au vândut, cum ziceam, bilete – ar putea primi fiecare 800 de mii de euro. Cei mici, care nu vând bilete, se înscriu la câte un ajutor de 4 mii de euro.

Cântăreții, inclusiv cei foarte cunoscuți, ar fi primit dintr-un grant 25 la sută. Din 800 mii, respectiv, le-ar reveni 200 mii de euro. Dar ce-i nemulțumește pe artiști? De ce unii dintre cei mai populari, cunoscuți cântăreți din țara noastră au decis să semneze această scrisoare? Acum câteva zile am discutat cu Tudor Chirilă, astăzi am vorbit cu Cornel Ilie de la Vunk, Connect-R, Paula Seling.

Pe scurt, ei sunt nemulțumiți de procentul de 25 la sută, consideră că merită mai mult. În plus, susțin că termenul de înscriere în registru este prea scurt. Cei peste 100 de interpreți cunoscuți mai susțin că nu vorbesc neapărat în numele lor, ci în numele a peste 15 mii de cântăreți mai puțin cunoscuți din toată țara, care nu au ajuns la fel de celebru și care nu pot face reconversie profesională peste noapte.

I-am întrebat despre criticile pe care le primesc din partea unei părți din societate. Și anume că unii artiști au contracte cu televiziuni, cu diferite companii, au reclamă și că starea lor financiară nu este o problemă gravă.

Cei cu care am discutat susțin că, de fapt, ei se pot întreține, problema este în echipele care stau în spatele lor, echipe pe care nu le pot susține financiar. Am întrebat-o și pe vicepremierul Raluca Turcan, care s-a văzut astăzi cu o delegație de artiști la Guvern, cum vede problema?

Vicepremierul crede că societatea trebuie să-i ajute pe oameni indiferent de cât câștigă. ”Dacă activitatea ta este restricționată de stat și ai probleme, nu înseamnă că statul trebuie să te ignore pentru că la un anumit moment ai castigat mai bine”, spune Raluca Turcan. Voi ce credeți? Ar trebui ajutați cântăreții români? Dacă da, cum?”




Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%