„O minte luminată l-ar fi transformat în canalul de agrement al Buzăului! Cu poduri, moriști, lebede…”

Aprilie 11 09:43 2018 by buzoieniiro

Canalul, pârâiașul sau râușorul din imagine – fiecare îi poate spune cum dorește – curge prin orașul Buzău.

Fotografia alăturată a fost făcută ieri de reporterul buzoienii.ro chiar în stânga centrului comercial Galleria Mall.

În imagine se văd câteva case de o parte (strada Orizontului) și clădirea vișinie a centrului comercial.

Acest canal pleacă din râul Buzău de la stăvilarul de la Vernești, curge între DN 10 și apa Buzăului, intră în orașul Buzău prin spatele Elcar Gid, traversează toată Simileasca și ajunge în dreptul Galleria Mall.

Numai că, aici, așa cum se poate observa din fotografia alăturată, traseul de la suprafață al canalului se termină brusc. El curge de-a lungul străzii Frăsinet și traversează Buzău, dar prin… subteran.

„Ce-mi spuneți dvs. domnule Tereacă e Iazul Morilor. E o mică minune în felul lui, apa curge prin cădere liberă de la Vernești și traversează orașul Buzău. Apare în hărțile vechi ale Buzăului, e pomenit în anale încă de la 1700. A fost și încă mai este folosit pentru irigarea terenurilor de către grădinarii renumiți ai Buzăului. O minte luminată l-ar fi putut lesne folosi și în scop de agrement în orașul Buzău. Ar fi putut fi un soi de Dâmbovița pentru orașul Buzău, apă era destulă. Ați văzut ce frumoase sunt aceste râulețe îngrijite prin orașele din vestul Europei, cu poduri, moriști, terase, păsări, pești. Don păcate, la Buzău a fost acoperit, el curge prin subteran, în unele locuri nu mai e canal, apa e preluată de conducte. Noi la Stațiunea Legumicolă folosim apa pentru irigații, de asemenea Primăria alimentează lacul din Parcul Crâng. Iazul Morilor traversează Buzăul și ajunge pe la Verguleasa, la ieșirea din oraș înspre Brăila unde se varsă înapoi în râul Buzău”, ne-a declarat Costel Vânătoru, cercetător la Stațiunea Legumicolă Buzău.

Iazul Morilor se află și acum în competența ANIF (Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare), dar din cauza subfinanțării și dezinteresului față de această instituție, canalul a fost lăsat de izbeliște.

El curge pe la marginea Buzăului, dar așa cum se poate observa din fotografii malurile lui sunt folosite pentru depozitarea gunoaielor.

Citește mai mult ...


Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%