Obiective Turistice » Sarata Monteoru

25,252 vizualizări


Info

Aceste informații nu sunt verificare de proprietar!

Telefon: +407********

Descriere: Sărata-Monteoru este un sat în comuna Merei din județul Buzău, Muntenia, România. Este o stațiune balneară de interes local sezonieră și a fost mai întâi cunoscută între localnici pentru apele tămăduitoare ale izvoarelor sărate. Se află în zona central-vestică a județului, Muntenia, România, la aproximativ 14 km distanță de orașul Buzău.
Localitatea are statut de stațiune turistică de interes local, aici funcționând anual în lunile mai–august și un centru de informare turistică. În cadrul județului Buzău, care a înregistrat în 2012 3097 de locuri de cazare și 57.000 de sosiri cu 166.700 de înnoptări, comuna Merei (din care Sărata Monteoru reprezintă aproape întreaga activitate turistică) avea 889 de locuri de cazare în care s-au înregistrat 11.997 de sosiri cu 76.070 de înnoptări, ceea ce arată că aici există 28% din capacitatea de cazare a județului în care se desfășoară până la 45% din activitatea sa turistică.
În cadrul structurilor de primire turistică erau în anul 2011: hotel de 2 stele, hostel de 3 stele, pensiuni de 4, 3, 2 stele, pensiuni rurale de 4, 3, 2 flori, vilă de 3 stele, camping de 2 stele, camere de închiriat de 2 stele, bungalow la o stea. Principalele unități de turism sunt hotelul Ceres, administrat de Ministerul Muncii și folosit pentru cazarea pensionarilor cu bilete de tratament, precum și hotelurile Monteoru și Montana, pensiunile și tabăra de copii școlari de la Vila Monteoru. Rețeaua agroturistică este reprezentată aici de cel mai mare număr de pensiuni din județ.
Ștrandul cu apă cloro-sodică alimentat de izvoarele locale este principala atracție turistică a zonei. Turismul de weekend este principalul tip de turism practicat, numeroși turiști venind din Buzău pentru a folosi doar ștrandurile, fără a avea nevoie de unitățile de cazare. Distanța de 15 km față de principalul centru urban, Buzău, face din Sărata Monteoru o destinație de cicloturism pornind din oraș.
Factori naturali terapeutici
Apele minerale care se găsesc aici – cu origine fie din izvoare fie extrase de la adâncime cu ajutorul sondelor, sunt sărate concentrate cu origine în bazine subterane și, sunt folosite în cură externă, sulfatate („Izvorul de stomac” - Nr. 6,hipoton, inclusiv carbogazos, clorurat, bicarbonatat sodic calcic-magnezian, cu rol excitosecretor ușor – în cură internă), foarte bogate în brom (izvorul 1 are 297 mg brom/l iar Puțul Duncă 446,3 mg/l, izvoare iodurate (30 mg respectiv 33,6 mg iod/l - una dintre sonde; pentru cură externă) și izvoare minerale complexe. Apa din foraje precum și din unele izvoare are, de asemenea, o concentrație apreciabilă de acid metaboric.
Există și posibilități de peloidoterapie datorită prezenței nămolurilor de izvor sulfuroase (locația „La Nămoluri” – situată pe unul dintre versanții care înconjoară localitatea și, unde se găsesc câteva bălți, deocamdată neamenajate).
Bioclimatul este sedativ, de cruțare, cu unele nuanțe de excitare.
Baza de tratament existentă aici oferă facilități pentru hidro-termo-terapie prin balneație cu ape minerale fie încălzite fie în aer liber, terapie fizicală, aero-helio-terapie, crenoterapie (cură internă cu ape minerale), kinetoterapie, activități sportive în aer liber, masaj, inhalații cu aerosoli, fitness.
Ghidurile românești din anii '70 și '80 recomandau stațiunea pentru:
afecțiuni ala aparatului locomotor: reumatismale degenerative (spondiloze, poliartroza) și abarticulare (tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze, periartrita scapulohumerală), posttraumatice (redori articulare, status postoperator, status post entorse/ luxații/ fracturi);
afecțiuni ginecologice: insuficiența ovariană, cervicite cronice;
afecțiunile sistemului nervos periferic: pareze ușoare, sechele după polineuropatii.


Tags: STAȚIUNE BALNEARĂ


Harta: