Ședință comună a consiliilor locale Buzău și Soroca, la jumătatea acestei luni • Opinia Buzău

Decembrie 3 22:02 2017 by opiniabuzau

Municipiul Buzău se va înfrăți cu municipiul Soroca, de această dată „pentru totdeauna”, a anunțat primarul Constantin Toma la ședința de îndată a Consiliului Local de miercurea trecută. În acest sens, ultima întrunire a deliberativului municipal din acest an, din 18 decembrie, va fi una comună cu aleșii municipali din Soroca.

„Pe 18 decembrie va fi ultima ședință de consiliu local, ședința normală, cu rugămintea să încercăm să facem o ședință comună cu Consiliul Local Soroca. În acea ședință vom pune pe ordinea de zi și înfrățirea pentru totdeauna cu acest oraș din nordul Moldovei; a fost o înțelegere pe cinci ani care s-a terminat în 2017, deci nu mai funcționează și am considerat, având în vedere Centenarul de anul viitor, să încercăm să facem o ședință comună cu ei”, a anunțat miercurea trecută primarul Constantin Toma.

Soroca este un municipiu în nord-estul Republicii Moldova, centrul administrativ al raionului cu același nume, situat pe malul drept al râului nistru, la 160 kilometri de Chișinău, în partea de nord-est a republicii, la frontiera cu ucraina. Cu peste 37.000 de locuitori în 2016), Soroca este al optulea oraș ca mărime din Moldova, și al doilea ca mărime și ca importanță din Regiunea de Nord, fiind surclasat doar de Bălți. Aici funcționează un muzeu de istorie și etnografie care include și Cetatea Sorocii, ridicată în piatră de Ștefan cel Mare în anul 1489 și renovată în forma actuală de Petru Rareș.

Autoritățile locale buzoiene și sorocene au semnat, în aprilie 2012, la Buzău, un acord de înfrăţire. Documentul oficial, structurat în nouă articole, viza, în primul rând, o intensă colaborare în plan economic. De asemenea, erau menționate schimburi de experienţă între angajaţii primăriilor Buzău şi Soroca, vizite reciproce între elevi şi cadre didactice, organizarea în comun a unor simpozioane, expoziţii de artă sau serbări folclorice, colaborare în domeniul asistenţei sociale şi al combaterii consumului de droguri în rândul tinerilor. Acordul de înfrăţire a avut o valabilitate de cinci ani.

Proiectele social-culturale realizate între Buzău şi Soroca au început în anul 1993, iniţiatorii fiind avocatul Mihai Sălcuţan şi scriitorul Alexandru Oproescu, fost director al Bibliotecii Judeţene Buzău, materializate prin deschiderea în municipiul moldovean a unei filiale a Bibliotecii Judeţene Buzău. Preotul buzoian Mihail Milea, care deţine titlul de cetăţean de onoare al celor două oraşe-surori,  a reuşit şi ridicarea unei biserici româneşti la Soroca.

 

Citește mai mult ...


Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%