Primarul comunei Berca, la al cincilea proiect cu fonduri europene #jospalaria

Septembrie 15 10:27 2017 by buzau.net

Satele și comunele romanești au înghitit în ultimii 5 ani investiții de aproape 20 miliarde de euro, deși nu se vede. Aproape jumătate, dintre români nu au apă curentă și canalizare, sunt spectatorii unor investiții nereușite. Există însă comunități în care ajutorul european e vizibil și aduce prosperitate. La Berca, în județul Buzău, oamenii au înțeles ca stă în puterea lor să traiască civilizat, dupa ani de zile în care aproape nimic nu s-a mișcat în comună.

Au vrut o schimbare și au pus un primar doctorand

Ionel Dobrița,  primarul comunei Berca care la 34 de ani a fost printre cei mai tineri primari din țară. A avut poate energia și nebunia tinereasca de a se băga cu capul înainte în ceva ce era extrem de dificil de realizat deși comuna avea potențial, nimeni nu a făcut nimic ani de zile.  A optat pentru o campanie pozitivă, deși a pornit în cursa electorală cu dezavantajul de a concura cu un primar în funcție.  Și-a fixat încă de la început ca obiectv să îmbunătățeasca viața concetățenilor din Berca, comună extraordinar de frumoasă, cu potențial turistic.
 

Pentru ca turiștii să poată descoperi Berca așa cum trebuie, este nevoie de drumuri. Fără infrastructură de transport este greu să atragi turiștii. Iar acest lucru se traduce în mai puține investiții, mai puține locuri de muncă, nivel de trai mai scăzut. În calitate de viceprimar a întocmit și primit două proiecte europene pentru care a primit deja și finațare cu bani nerambursabili. În calitate de primar, Ionel Dobrița a reușit să întocmească alte trei proiecte europene la care așteaptă evaluare pentru obținerea finanțării care depăseste 1.5 milioane de euro.

A înființat alături de viceprimarul Ing. Ionescu Denis Eugen, firma SC AMENAJARE PEISAGISTICA BERCA, la care acționar majoritar este Consiliul Local Berca. Pentru a executa în regie proprie toate lucrările, economisind bani la bugetul, construind astfel două părculete moderne de nivel European în centrul comunei Berca dar și a unor șanțuri și rigole betonate de scurgere a apelor pluviale în satele: Valea Nucului, Plesești, Pleșcoi, Satuc, Rătești, Lunca Berca și Paclele. A fost reabilitata puntea pietonala de peste râul Sărățel care face legatura cu strazile: Bisericii, Pinului și Manastirii, punte pietonală în satul Paclele a fost reabilitata, aceasta reprezenta înainte de reabilitare un real pericol pentru cetățenii din zona. 

Extinderea iluminatului pulblic în extravilanul satului Valea Nucului, până la limita cu satul Săpoca iar după o perioadă foarte scurtă obține finanțării din partea Consiliul Județean Buzău pentru  reabilitarea covorului asfaltic de pe podul aferent DJ 102 F Satuc-Chiliile și intersectia drumurilor judetene 102 F cu 203 L din zona BRD-Uscator.
Primarul depune toate documentele necesare și obtine finanțare din fondul national de rezerva al Guvernului Romaniei pentru lucrarile de stabilizare a terenului și restabilire a circulatiei la drumul comunal DC 194 Ratesti-Baceni. Lucrarile au fost executate în regim de urgenta, în satele Viforata și Baceni, unde exista pericolul ca aproximativ 100 de persoane sa ramana izolate ca urmare a alunecarilor de teren ce s-au produs datorita precipitatiilor abundente din ultimii ani.

"Tot în acest an, împreuna cu domnul viceprimar Ionescu Denis-Eugen și cu echipa noastră, ne-am propus dotarea parcului auto cu un autoturism marca Dacia Duster, dar și un cilindru compactor, care este extrem de necesar pentru reabilitarea drumurilor satesti. De asemenea, ne propunem sa reabilitam prin asfaltare strazile care duc spre Bisericile din satele Berca, Ratesti, Plescoi și Joseni.", a mai declarat primarul Ionel Dobrița.

O prioritate a fost și drumului comunal DC 194 RATESTI-BACENI (zona Manastirea Ratesti), lucrari ce au constat în: stabilizarea terenului pt stoparea alunecarilor de teren, reabilitarea drumului, amenajarea rigolelor pentru scurgerea apelor pluviale, asfaltarea pe un tronson de drum de aproximativ 400 m în zona Manastirii Ratesti iar din partea Consiliul Judetean Buzau a reabilitarii covorului asfaltic în satele Plesesti și Plescoi (3,4 km). Este șingurul primar din judet care reuseste achizitionarea de uniforme scolare care au fost distribuite gratuit pentru elevii claselor I-IV totodata  da premiaza elevi cu rezultate deosebite la evaluarea natională, bac și olimpiade școlare.
Intocmirea spre finantare a mai multor proiecte europene cu finantare neramursabila prin Programul National de Dezvoltare Rurala
*Modernizare drumuri de interes local: 1.000.000 euro (18 strazi,aproximativ 8 km);
*Modernizare Casa de Cultura în comuna Berca: 500.000 euro;
*Achizitie mobilier urban și aparatura de joaca pentru dotarea parcurilor din satele comunei Berca: 70.000 euro;

"Alături de echipa mea, am depus la sediul GAL COLINELE BUZĂULUI, al treilea proiect european din acest mandat: "ACHIZIȚIE MOBILIER URBAN PENTRU AMENAJAREA SPAȚIILOR PUBLICE DE RECREERE, COMUNA BERCA, JUDEȚUL BUZAU", programul PNDR 2014-2020, axa Leader, masura M7-6B " Investitii pentru mediul rural. Prin acest proiect vor fi modernizate toate parcurile sătești din comuna Berca. Locurile de joaca din parcuri au devenit demult o necesitate acuta a copiilor nostri“ a postat primarul Ionel Dobrița pe un site de socializare.

*Reabilitare și extindere retea apa-canalizare, reabilitare statie de epurare în comuna Berca: 4.000.000 euro;
*Modernizare iluminat public în comuna Berca prin inlocuirea lamplior clasice cu lampi modern tip LED;
*Modernizare drumuri de interes local: 2.000.000 euro (40 strazi,aproximativ 17 km);
  Ioana Câmpeanu



Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%